Biewer Yorkshire Terrier

A Biewer-Yorkshire-Terrier Németországban alakult ki 1984-ben egy mutáció eredményeként, melyet Gertrud és Werner Biewer alakított ki yorkshire terrierjeinél. Az anya és az apa az első elismert Biewer yorkik: Darling of Friedheck és Frufru of Friedheck voltak. Biewer-ék úgy látták, hogy ez a fehérrel színezett kiskutya kivételesen vonzó, és elkezdték a szelektált tenyésztési folyamatot, hogy még több ilyen kutyus szülessen. Biewer-ék ezeket a kicsi kutyákat elnevezték „Biewer Yorkshire a la Pom Pon”-nak. Mai ismereteink szerint ez volt a Biewer-Yorkik megszületésének története. Az első Német Biewer Yorkshire Klub 2003. május 24.-én alakult meg. A Biewer yorkie-t önálló fajtaként már sokkal a klub megalakulása előtt is elismerték, bár hivatalosan még nem volt elfogadott fajta. A Biewer Yorkshire Terriert tenyésztik, regisztrálják és kiállítják más országokban is. Eddig az időpontig néhány nyilvántartó klub az Egyesült Államokban is elismeri a Biewer Yorkshire-t önálló fajtaként. Az Amerikai Ebnyilvántartó (AKC) egy a néhány közül, és az első olyan nyilvántartó amely elismerte a Biewer-t önálló fajtaként, és támogatja az Egyesült Államokbeli, valamint szerte a világon lévő tenyészeteket a Biewer Yorkie név alatt. Az Amerikai Ebnyilvántaartó 2003. május 15.-én jegyezte be a Biewer Yorkshire Szövetséget, előkészítve a tenyésztési standard felállítását és más szükséges teendőket. 2004-ben kérte a fajta elismerését. Magyarországon két Biewer Yorkshire Terrier van honosítva (bejegyezve) melyek a fajta nemesítő országból és kiváló tenyészetekből lettek importálva.

Általános megjelenés: Hosszúszőrű toy terrier, szőre egyenletesen és teljesen símán lóg le a test mindkét oldalán, az orrtól a farok végéig. Az állat nagyon tömör és arányos. A farok magasan hordott. A körvonalaknak egy erőteljes, jó arányokkal rendelkező test benyomását kell kelteniük.
A fej elég kicsi és lapos, nem túl feltünő vagy lekerekített. A pofa nem túl hosszú, az orr tökéletesen fekete. A fejen lévő szőr hosszú, fehér-kék-arany, szimmetrikusan színezett.

Szemei közepes méretűek, sötétek és intelligens benyomást keltve csillognak. Úgy helyezkednek el, hogy egyenesen nézzenek. Nem túl kiugróak, és a szemhéjaknak sötét színűnek kell lenniük.
Fülei kicsik, V-alakúak, egyenesen állnak. Egymástól nem túl távol helyezkednek el, rövid szőrrel borítottak.
A fogaknak egyforma méretűeknek kell lenniük. Az ollós harapás, vagy a vízszintes harapás is megengedett. Premoláris hibák megengedhetőek.
A mellső lábaknak tökéletesen egyenesnek kell lenniük, és dús szőrrel fedettek.
A hátsó lábak egyenesen állnak, jó izomzatúak, dús szőrrel fedettek.
A test nagyon tömör, jó alakú csípő, egyenes hátvonal.
Teljes farok, sok szőrrel borítva, kissé a hátvonal fölött tartva.
A test szőrzete a kutya két oldalán 3/4 hosszúságú, vagy elég hosszú ahhoz, hogy leérjen a földig. Tökéletesen egyenes (nem gyapjas), ragyog mint a selyem és kellemesen selymes tapintású, fedőszőrzet nélküli.
Színezet:A törzsön és a fejen a színezete meglehetősen fehér, vagy kék-törtfehér, vagy közel a tökéletes kékhez, vagy fekete, barna színezés nélkül. Tiszta fehér a hason és a lábakon. A fej fehér-kék-arany, szimmetrikusan színezve.
22 cm magasságig és körülbelül 3,1 kg súllyal.